Euroleague Top 16'da 1. Haftanın Ardından (18-19 Ocak 2011)

24 Ocak 2011 Pazartesi

E Grubu

Lietuvos Rytas: 59 - Panathinaikos: 80
E Grubu'nun zayıf halkası Rytas, grubun favorisi Panathinaikos'u ağırladı. Maça Panathinaikos, 6-0'lık seri ile hızlı başlasa da ev sahibi ekip üstülüğü ele aldı. İlk çeyreği 21-18 önde geçen Rytas ilk yarıyı 33-29 önde tamamladı. 2. yarıya fırtına gibi başlayan Panathinakos adeta Rytas'ı sahadan sildi. Pota altını Batiste-Kaimakoglou-Tsartsaris ile iyi domine eden PAO üstünlüğü ele aldı ve öne geçti. İlk yarıda sadece 29 sayı bulabilen Panathinaikos, 3.çeyrekte 24 sayı buldu ve rakibine de sadece 8 sayı atma şansı verdi. 4. çeyrekte de farkı arttıran Yunan ekibi maçtan 21 sayılık farkla 80-59 galip ayrıldı.

Panathinaikos'ta galibiyetin mimarları 11/17 ikilik isabetiyle 26 sayı atan Batiste ve 16 sayı - 9 ribaund ile oynayan Kaimakoglou olurken, Tsartsaris 12, Nicholas da 10 sayı üretti. Rytas'ta ise Milko Bjelica'nın 11 sayı - 8 ribaund, El Amin ve Bajramovic'in de 10'ar sayılık katkıları yeterli olmadı. Panathinaikos için farklı kazanılması gereken bir maçtı ve bunu gerçekleştirdiler. Rytas adına söylenecek fazla bir şey yok; 1 galibiyet almaları bile başarı olur Top 16'da.

Unicaja Malaga: 71 - Caja Laboral: 76
Haftanın en çekişmeli maçlarından birinde Reneses ile yollarını ayırıp Chus Mateo'yu takımın başına getiren Unicaja Malaga, bir diğer İspanyol temsilcisi Caja Laboral'i konuk etti. Unicaja Malaga 1. ve 3. çeyrekte zaman zaman öne geçse de maçın baştan sona hakimi Caja Laboral'di. Caja Laboral'in Barac dışında sistemindeki tüm oyunculardan istediği katkıyı alması ve ribaund üstünlüğü maçı kazanmalarını sağlayan ana sebepler oldu. Reneses sonrası Mateo yönetiminde ilk maçına çıkan Malaga sadece 4-5 oyuncusundan katkı alabildi ve bu da onlara galibiyet için yeterli olmadı.


Caja Laboral cephesinde Huertas 19 sayı-4 ribaund-4 asist ile yıldızlaşırken San Emeterio 14 sayı-3 ribaund, David Logan da 10 sayı üretti. Caja Laboral'in yıldızı Mirza Teletovic alıştığımız şut performanslarından birini sergileyerek 2/6 ikilik, 3/13 üçlük isabetiyle 13 sayı üretti ve 8 ribaund aldı. Yeni transfer Esteban Batista 10 sayı-14 ribaund(6'sı hücum)-4 asist ile müthiş bir başlangıç yaparken Barac'ın gününde olmadığı bir maçta takımını sırtlayan isimlerden biri oldu. Açıkçası ben Esteban Batista'nın gelişiyle Caja Laboral'in bir sınıf daha atladığını düşünüyorum.

Unicaja Malaga'da Freeland'in 16 sayı-7 ribaund, Jimenez'in 13 sayı-7 ribaund, Blakney'in 13 sayı-3 ribaund-4 asist, Blanco'nun 11 sayı-5 ribaund'luk katkıları galibiyet için yeterli olmadı. Grup 2.liği için en önemli rakiplerine kendi evlerinde kaybettiler ve son 8 takım arasına kalma şanslarını zora soktular.


F Grubu

Regal Barcelona: 81- Maccabi Electra: 71
Barcelona her ne kadar C grubunu 3. bitirip bu sezon taraftarlarını üzse de, son şampiyonun yine Euroleague'in en güçlü şampiyonluk adayı olduğunu söylemek gerek. Bunu da Top 16'da, normal sezonun en iyi takımlarından biri Maccabi'yi yenerek gösterdiler. Genelinde Barcelona'nın üstünlüğünde geçildi maç. Sonlara doğru Maccabi'den bir geri dönüş hamlesi geldi ancak Navarro'nun önderliğinde Barcelona buna izin vermedi. Barcelona'da Navarro 24 sayı-5 asist ile oynadı. Maccabi'de Eidson ise bize alıştırdığı performanstan uzak bir şekilde 4 sayı-4 asist ile maçı tamamladı. Onun kötü oynadığı günler Maccabi'nin galibiyet şansı çok azalıyor. Ancak bir hatırlatma; Maccabi normal sezona da mağlubiyetle başlayıp üst üste 9 maçından da galip gelmişti.

Lottomotica Roma: 63 - Union Olimpija: 64
Bu sezon tüm Euroleague takımları arasında oyununu en beğenmediğim takım Lottomotica. Özellikle takım olarak maç başına yaptıkları asist ortalamasının tüm Euroleague takımları arasında son sırada olması, bireysel performansların maçın kaderine ne kadar etki ettiğini gösteriyor. Normal sezonda hakkında çok konuştuğumuz, en 'takım' takımlardan olan Union Olimpija ile karşılaştılar ilk hafta. Çekişmeli giden maçta Union Olimpija son 1,5 dakikada yakaladığı 6-0 seri (hepsi serbest atış) ile maçı kazandı. Olimpija'da Kenny Gregory 19 sayı-14 ribaund ile takımına galibiyeti getirdi ve bu performansla haftanın en değerli oyuncusu oldu. Lottomotica'da ise Dasic'in 18 sayı-11 ribaund'ı onlar için yeterli olmadı. Lottomotica'nın bu sistemi onları normal sezonda başarıya taşısa da, Top 16'da 1 galibiyet dahi alamayacaklarını düşünüyorum.


G Grubu

Efes Pilsen: 60 - Montepaschi Siena: 58
Euroleague Top 16′nın 1. haftasında Efes Pilsen, Montepaschi Siena’yı konuk etti. Maça iyi başlayan Efes Pilsen 4. dakikada 11-4 öne geçti. Siena, Rakovic-Kaukenas ikilisinden toplam 13 sayı bulduğu bu çeyrekte farkı azaltmayı başardı ve ilk çeyrek 18-17 Efes Pilsen üstünlüğüyle geçildi. 2. çeyreğin başında Sinan’ın çaldığı toplarla fast-break’ler bulan Efes Pilsen 22-17 öne geçti. Bu dakikadan sonra iki takım da hücumda sayı üretmekte zorlandı. Efes Pilsen’in 11, Siena’nın 10 sayı atabildiği bu çeyrekten sonra ilk yarı 29-27 Efes Pilsen üstünlüğü ile tamamlandı.

2. yarıya 6-0′lık seri ile başlayan Efes, 35-27 öne geçti. Hücumda topu paylaşarak, asistler üzerinden sayı üreten temsilcimiz Rakocevic’in çeyrek bitimine 30 saniye kala attığı üçlükle farkı 10 sayıya çıkarttı. (47-37) Nachbar ile farkı 12 sayıya çıkartma şansını değerlendiremeyen Efes Pilsen, süre dolarken Carraretto’nun üçlüğüne engel olamayınca son çeyreğe 47-40 önde girdi. 4. çeyrekte savunmada aksayan temsilcimiz karşısında Siena sayı üretmekte zorlanmadı. 35. dakikada Siena farkı 1′e kadar indirdi. (52-51) Efes Pilsen farkı 6 sayıya kadar çıkartsa da Siena’nın art arda bulduğu üçlüklere engel olamadı ve fark tekrar 2 sayıya kadar indi.(60-58) Son hücumlarda önce Thornton sonra da Zizis sayı üretemeyince maçı 60-58′lik skorla kazanan Efes Pilsen oldu. Bu sonuçla Efes Pilsen, hem Top 16′ya galibiyetle başladı hem de bu sezon Sinan Erdem’de oynadığı 6 Euroleague maçının 6′sını da kazanarak evindeki yenilmezliği sürdürmüş oldu.

Efes Pilsen adına maçın yıldızı 12 sayı - 9 ribaund - 2 asist ile Bootsy Thornton olurken Rakocevic de 17 sayı üretti. Kenardan gelerek enerjisi ve savunmadaki gayretiyle önemli katkı yapan Roberts ise 8 sayı - 6 ribaund - 2 top çalma - 1 blok ile oynadı. Siena’da ise Rakovic 16, Kaukenas da 12 sayı üretti. Skor tam olarak bunu göstermese de; bu maç Efes Pilsen'in en "takım" olduğu maçtı bu sezon. En önemli 2 oyuncusunun hasta hasta çıktığı maçta hücum anlamında takım yer yer aksasa da, maçın genelinde iyi savunma yaparak galibiyet almak gayet önemliydi bence. Raduljica'nın da tam olarak hazır olmasıyla pota altı sorununu aşacak olan Efes Pilsen'in çok daha iyi maçlar çıkartacağını düşünüyorum. McCalebb'in sakatlığı sonrası kolu kanadı kırılan Siena'nın bundan sonra nasıl maçlar çıkartacağı ise merak konusu.

Real Madrid: 78 - Partizan: 58
Messina'lı Real Madrid, Vujosevic'siz sıkıntılı günler geçiren Partizan'ı ağırladı. Partizan ilk çeyreği 18-17 önde tamamladı fakat o dakikadan sonra Real Madrid'in baskılı oyununa karşılık veremedi. 26-9'luk 2. çeyrek performansıyla farkı açan Real Madrid maçı da 20 sayı fark ile rahat bir şekilde kazandı. Partizan'ın en büyük sorunlarından biri kötü savunma yapmaları. Savunmada tek yaptıkları şey; rakiplerine birebirlerde geçilip faul yapmak. Bu maçta da 28 faul yaparak bu istikrarı sürdürdüler. Real Madrid'de Sergio Llull 21, Clay Tucker 18 sayı ile oynadı. Partizan'da ise genç oyuncu Jan Vesely 13 sayı-3 ribaund ile maçı tamamladı.

H Grubu

Olympiakos: 70 - Fenerbahçe Ülker: 84
Fenerbahçe Ülker, Olympiakos'u Pire'de 14 sayı farkla yenerek Top 16'ya muhteşem bir başlangıç yaptı. Vidmar ve Mirsad'ın oynamadığı, faul problemine giren Kaya'nın ve gününde olmayan Oğuz'un az dakika aldığı bir günde yapılan bu savunma inanılmazdı. Kısaların üzerinde o kadar baskı vardı ki zaman zaman Teodosic-Papaloukas arasında tartışmalar yaşandı. Bununla birlikte hücumda atılan 8/10 üçlük isabeti, deplasmanda alınan 14 sayılık galibiyeti çok iyi açıklıyor herhalde. Fenerbahçe'de Marko Tomas 19, Ukic ise 17 sayı ile maçın en skorer isimlerindendi. Olympiakos'da ise Papaloukas'ın 15, Spanoulis'in 14 sayısı vardı.

Pow. Elec. Valencia: 73 - Zalgiris Kaunas: 59
Pesic geldikten sonra normal sezon gruplarında son 6 maçta 4 galibiyet almıştı Valencia ve iddiasız konumdan bir anda grubun 4. sırasına yükselip Top 16'ya kalmışlardı. Pesic'in takıma ilk gözle görülür etkisi şüphesiz savunmadaki sertlik oldu. Daha sonra güvenle oynayan ve form tutan Valencia Top 16'da küçümsenmeyecek bir rakip haline geldi. İlk maçında ise rakibi Zalgiris'i rahat bir şekilde yenmesini bildi. Bu maç Valencia'da Savanovic 20 sayıyla takımının yıldızı olurken Zalgiris'de hiçbir oyuncu çift haneli sayılara ulaşamadı.

*E ve G gruplarının değerlendirmeleri Burhan'a, F ve H gruplarının değerlendirmeleri ise Emre'ye aittir.

0 yorum:

Yorum Gönder