Euroleague'de lisans mı iptal ediliyor?

11 Mart 2010 Perşembe


Euroleague'in 2011-2012 sezonunda Avrupa'da en kötü sonuçları alan takımlardan birinin lisansını iptal edeceği zaten biliniyor. Top 16'ya kalamayan Lottomatica Roma ve Fenerbahçe Ülker şimdilik bu potaya düşme tehlikesiyle en çok yüz yüze kalan takımlar. Fakat Euroleague'in lisans iptali için 2012 yazını beklemeyebileceği kulislerde konuşulmaya başlandı bile. Kulüplerin ekonomisi ve yerel liglerinde aldığı sonuçları yakından takip eden yönetim, bu iki alandan birinde başarısız olan kulübün lisansını hemen iptal edecek.
Kriterlerden biri kendi yerel liginde ortanın üstünde olmak. Bu yüzden ACB'de 6. sıradaki Unicaja Malaga, 11. sıradaki DKV Joventut ve 5. sıradaki Cajasol'ün durumu tehlikeli. ACB'deki son maçını Bilbao'ya karşı oynayan Malaga kaybetmesine rağmen ligdeki yeri değişmedi. Ama bugün Euroleague'deki son maçında Prokom'u yense de, yenmese de ACB'de alacağı sonuçlar kaderini belirleyecek.
Yazın 13. takım olarak Euroleague A Lisansı çıkan Malaga'dan daha kötü durumda olan tek bir takım var. O da 16 takımın mücadele ettiği İtalya Ligi'nde sekizinci sırada yer alan Lottomatica Roma. Eğer Roma takımı birkaç yenilgi daha alırsa playofflara kalamayacak ve bu da onun Euroleague'deki sonunu getirecek. Çünkü geriye kalan Euroleague takımlarının hepsi ülkelerinde liderlik için yarışıyor. Beko Basketbol Ligi'nde zaten Efes Pilsen ve Fenerbahçe Ülker aynı puanda; İspanya'da Barcelona, Caja Labarol ve Real Madrid ilk üç sırada; Yunanistan'da Panathinaikos ve Olympiacos'da da durum farklı değil. CSKA Moskova 15-1, Maccabi Tel Aviv 13-1'le liglerinde liderken, Zalgiris de 16-1'le Litvanya'da ikinci sırada.
Risk altında olan takımlar Euroleague maçları sona erse de, bu Avrupa mücadelesini sürdürmeye devam edecekler. Malaga'nın Rakocevic için bu hafta içinde tekrar Efes Pilsen'e teklif sunduğu iddialarının da dayanağı bu nokta olabilir. (Önceki gün İspanyol basınında Euroleague defterini kapattığı için Santiago dışında bir oyuncusunu daha serbest bırakacak olan Efes'in üstündeki maddi yükü azaltmak ve kendi kadrosunu güçlendirmek için Malaga'nın son teklifini sunduğu iddia edilmişti.)

2 yorum:

wasali,  11 Mart 2010 16:15  

Enteresan bi noktaya parmak basmışsınız ama FBÜ lisans iptalinin olacagını düşünmüyorum malum federasyon sebeplerinden

Sarıkaya 12 Mart 2010 15:06  

Valla benim bildiğim ULEB üyesi ülke takımlarında garanti katılım yok zaten. Yani mesela İspanya'da EL için katılım şartı Ligde ilk üç bi' de kral kupası. Türkiye'de ise, Efes ve Fener ligdeki sırlamalarından bağımsız direk katılıyorlar EL'e. Bu sene başında alınan karara göre, mesela Banvit şampiyon olsa, ancak ön elemeye kaılır. Yani 24 + 6 takımın arasına..

Alilkerciğim, FBÜ'in lisans konusuna fenerasyon karar verebilemez. TBL ULEB üyesi bile değil ki!

Ben ULEB olsam Fener'in lisansını çoktan iptal etmiştim o ayrı!-))

Yorum Gönder