Maccabi Tel Aviv - Efes Pilsen (Maç Analizi)

11 Şubat 2010 Perşembe


Geçen haftanın galipleri bugün Tel Aviv'de kozlarını paylaşıyorlar. Ergin Ataman'ın da dediği gibi grubu şekillendirebilecek bir maç.

Maç öncesi Efes Pilsen yükselen form grafiği ile dikkat çekiyor. Hep eleştirdiğimiz takım olamama sorunu da çözüldü, takımda artık yüzler gülüyor ve bir dayanışma hakim. Bu da direkt olarak başarıya etki ediyor. Savunmanın oturduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Ama bugün daha da önemli olacaktır savunma, özellikle kısaların savunulması. Alan Anderson ve Chuck Eidson savunulması zor oyuncular. Guard rotasyonu da keza öyle. Wisniewski ve Perkins birebiri güçlü, ayakları çabuk guardlar. Öncelikli amaç guard savunmasını sıkı tutarak Maccabi'nin hızını kesmek olmalı. Eğer Maccabi istediği tempoyu sahaya yansıtıp, kolay fast-break sayıları bulursa acı son kaçınılmaz olur.

Guard savunmasını Popovic ve eğer kadroya alınırsa Sinan ile pek iyi sertleştirebiliriz. Bu noktadan sonra iş bence diğer kısaların, Anderson ve Eidson'un savunulmasında. Smith zaten bildiğimiz gibi,söylenecek laf bıraktırmıyor kendisine, verilen her görevi layıkıyla yerine getiriyor. Rakocevic ve Thornton'un da savunma dirençlerini arttırması gerekiyor bu maç.

Bu maçta öncelikli amaç kısa oyuncularda ezilmemek hatta avantaj elde edebilmek ve uzun oyuncularla da fark yaratmak olmalı. Uzun oyuncu rotasyonları şöyle; D'or Fischer 2.11, S.Lasme 2.03, D.Bluthental 2.01, Y.Green 2.06. Görüldüğü üzere oldukça kısalar. Fischer'i faul problemine sokabilirsek pota altında olduça uzun kalırız onlara göre. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus MTA pota altının oldukça blokçu oyuncularda kurulu olması. İşte buralarda dikkatli bir şekilde hareket ederek smaçlar tercih edilmeli. Kaya'nın istikrarlı bir performansı sabit hep. Buna Kasun, Santiago, Ermal üçlüsünden de destek gelince Efes Pilsen seviye atlıyor geçen hafta olduğu gibi. Bu maçta da Kasun'dan iyi bir performans bekleyebiliriz. Ermal de yine enerjisiyle katkı verecektir. 10 dakikalık Santiago katkısı ise bize büyük avantaj sağlar.

Uzun oyuncuların savunulmasında sorun yok dedim ama Bluthental gibi dışarıdan şut sokabilen oyunculara karşı Efes savunmasının error verdiğini söylemek yanlış olmaz. Bluthental'ı ne Kaya ne de Ermal ile savunabiliriz. İşte burada 4 kısalı sistem devreye girebilir. Zaten MTA, 4 kısalı sistemle en rahat oynayabileceğiniz en rahat takım bana kalırsa, çünkü oldukça kısalar ve fark yaratacak çok iyi pota altı oyuncuları yok. Ancak başından beri savunduğum 4 kısalı sistemde Nachbar ve Shumpert ikilisinin olması gerekiyor. Birbirine benzer özellikler takıyan bu ikili ile oldukça dinamik bir savunma düzeni oluşturulabilir. Nachbar özellikle Bluthental'in savunmasında ilaç olabilir bugün.

İki maçtır patlama yapabilecek oyuncuları tutturuyorum Efes adına. C.Smith ve Mario Kasun. Bugün yine Charles Smith'den all around bir oyun bekliyorum, daha çok ihtiyacımız var bugün ona. Öte yandan da şut yüzdesi giderek artan bir Rakocevic var. Kısa oyuncu demek yaratıcılık demek bana kalırsa. 4 kısalı sisteminde asıl noktası bu olmalı bence. Rahat ve hızlı pas trafiği ile boş oyuncuları bulmalıyız bugün sete set hücumlarda. Rakocevic'de burada devreye girecektir bence. Benim adayım Rakocevic...

MTA'nın temposunu kabul etmek yerine kendi tempomuzda götürmeliyiz maçı. Tabii ki kolay fast break pozisyonları bulursak değerlendirmeliyiz ama onun haricinde sağlıklı ve güvenli set hücumları yapmalıyız. Kısa oyuncuların savunmasını iyi bir şekilde yapıp Bluthental'in de üçlüklerine engel olursak galibiyet gelecektir. Gershon'un sıkıntıdan sürekli kravatını düzeltmesini bekliyorum. Haydi Efes Pilsen, başarılar...

4 yorum:

wasali,  11 Şubat 2010 17:41  

ellerine sağlık canım

Sarıkaya 11 Şubat 2010 23:24  

Rako'yu sabah akşam dövmek lazım!-((

wasali,  12 Şubat 2010 17:01  

Rako maçın adamı oldu ama başka bi yolla

burnovic 12 Şubat 2010 17:18  

@wasali

Aynen abi o benim de aklıma geldi. :)

Yorum Gönder