Pesic, Efes Pilsen'e Doğru (Mu?)

10 Ocak 2010 Pazar

Haber burada çıktı önce ve ardından interbasket'e düştü. Haberde Efes Pilsen'in Ergin Ataman ile yollarını ayıracağı ve yerine tecrübeli koç Svetislav Pesic'i getireceği yazılmış.


Haberde Tuncay Özilhan'in adı geçiyor, Engin Özerhun'un değil. Bu durum biraz ilginç geliyor insana. Çünkü; takımlarda bu düğmeye basmaları çoğunlukla genel menajerler yaparlar, daha doğrusu onların görevidir. Benim anladığım; Tuncay Özilhan sadece Ergin Ataman'ı değil Engin Özerhun'u da pasivize etmiştir. Engin Özerhun "Oyuncu yetiştirmek Efes Pilsen'in görevi değil." diyerek ben dahil bir çok insan için bitmiştir zaten. Tuncay Özilhan ise Türkiye'de en çok saygı duyduğum insanların başında gelir. Bugün Türk Basketbolu'ndan bahsedebiliyorsak bunda en büyük payı olan kişidir. O bir şey düşünmüşse doğrusunu düşünmüştür mutlaka.


Şu an kulüpten bu haberlere ilişkin bir yalanlama gelmedi. Kulüp zaten bir süredir sessizliğini koruyor... Ancak sessiz olmayanlar oyuncular ve koç. Nachbar ve Ataman'ın açıklamalarında sonra bugün de Rakocevic'in açıklamaları geldi. Rakocevic kendisinden verim alamadığını dile getiren Ataman'a suçu atıyor, "Benden daha iyi verim alabilir." diyerek. Bu tarz söylemler Efes Pilsen'deki karışıkları gözler önüne seriyor sanırım. Bunlar Efes Pilsen'in geleneklerine ve kültürüne ters. Anlaşılan Tuncay Özilhan da gidişatı sezinlemiş ve ipleri eline almış.


Doğrusunu söylemek gerekirse ben, bu saatten sonra Ergin Ataman'ın ağzıyla kuş bile tutsa bu takımın başında kalamayacağını düşünüyorum.Kendisi de iki yıl üst üste başarısızlık durumunda asıl suçlunun kendisi olacağını söylemişti ve bu durumda da kararı yönetimin vereceğini belirtmişti.


Görünen o ki yönetim kararını vermiş ve arayışlar içerisine girmiş.Sırpların dediğine göre Svetislav Pesic gündemde. Pesic, Avrupa'nın en tecrübeli koçlarının başında geliyor. Geçen sene en son maddi sorunlarla boğuşan Kızılyıldız'ı çalıştırmıştı. 1 yıl dinlenmek istemiş ve gelen teklifleri de reddetmişti. Bu teklifler arasında Real Madrid'in de teklifinin olduğunu belirteyim. Kabul etmemiş ve dinlenme kararındaki ısrarını devam ettirmiş.


Şimdi ise biraz Svetislav Pesic'in hayatını inceleyelim...


Svetislav Pesic, 28 Ağustos 1949 Novi Sad doğumlu. Alman Milli Takımı'nda uzun süre forma giymiş olan Marko Pesic'in babası. Kendisinin de Alman vatandaşlığı da var.. Avrupa ve Dünya şampiyonluğu kazanmış tek koçtur. Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Eurobasket 2001'de Avrupa Şampiyonu olan Yugoslavya'nın koçuydu. Bu efsane takım ile 2002'deki Dünya Basketbol Şampiyonası'nda da altın madalyayı aldı.


Kulüp kariyeri olarak Almanya'da Alba Berlin ve Köln takımlarını çalıştırmış. Alba Berlin'de iken Koraç Kupası'nı kazanmıştır. Sonrasında Barcelona'ya geçmiştir. Burada Euroleague, İspanya ligi ve kupada şampiyonluklar yaşamıştır. Ardından Lottomatica Roma, Akasvayı Girona, Dinamo Moscow ve son olarak da ülkesinde Kızılyıldız'ı çalıştırmıştır. 2007 yılında Girona ile Eurocup'da da zirveye ulaşmıştır, bu takımda Bootsy Thornton'un da olduğunu hemen ekliyeyim.


Pesic, altyapıya önem veren bir hocadır. Ayrıca yıldızlarla da iyi anlaşabilen herkesin saygı duyduğu bir insan olmuştur. 2001 ve 2002'deki yıldız kadrolarla başarıya ulaşması da bunların göstergesi.. Bu iki özelliği de tam Efes Pilsen'e yakışan tipten. Halen daha düşünceleri miladını doldurmadıysa ve içinde de basketbol sevgisi kalmış ise tam da Efes'in aradığı hocadır.


Efes Pilsen'e tarihi boyunca 2 yabancı antrenör gelmiştir. Rusmir Halilovic ve David Blatt... Rusmin Halilovic'in döneminde ben daha annemin babamın aklında bile yokmuşumdur heralde.. :) O yüzden pek fazla bir bilgim yok Halilovic zamanı hakkında zaten bir sene durup gitmiş. Ancak David Blatt dönemine şahitliğim vardır ve başarılı olduğunu söyleyebilecek bir insan da tanımıyorum ben. Bu bağlamda Efes Pilsen'e yabancı koçların ters geldiğini söyleyebiliriz ama şu anda takımın başına gelebilecek bir Türk koç yok bence. Aydın Örs dönmüyor, Oktay Mahmuti'nin ise Fenerbahçe Ülker flört haberleri çıkıyor. Her zaman takdir ettiğim, Türk Basketbolu'nun geleceği olduğuna inandığım Ahmet Çakı da şu anda Erdemir'de çok güzel işler yapıyor ancak bu görev işin biraz erken gibi duruyor..


İsim Pesic olunca insanın da gözleri kamaşmıyor değil hani..Eğer Tancevic gibi miladını doldurmamışsa , basketbola saygısı ve sevgisi kalmışsa büyük işler yapar bu takımda. Zaten hali hazırda olan genç oyuncularımızı da iyice pişirip Efes Pilsen paketiyle Türk Basketbolu'na sunar ve bizi başarıya ulaştırır...


Sonuç olarak Pesic; kendisini basketbola adamış bir basketbol adamıdır. Altyapılarla oldukça haşır neşir olmuştur. Efes Pilsen'in bu pazardaki gücünü de arttırabilir. Teodosic , Velickovic , Pekovic gibi oyuncular daha Avrupa pazarına çıkmadan Efes Pilsen'in yolunu tutar. Efes Pilsen'in alt yapısını da daha güçlendirerek ve daha da önemlisi bunlardan da yararlanarak bizleri başarıdan başarıya ulaştırır. Bu arada dünya tatlısı bir de torunu vardır, tahminim odur ki şu arada torunuyla vakit geçiriyor. Kim bilir belki o da ailedeki geleneği sürdürür basketbolcu olur, belki de yolu da Efes Pilsen'e düşer... :)



1 yorum:

altug 12 Ocak 2010 03:37  

miladi dolmaz, miadi dolar :) onun disinda pesic geliyor, ataman gidiyor haberleri icerisinde gordugum en doyurucu yazi...

pesic'e ergin ataman'a verilen tam yetki ve sabir gosterilirse basarili olur. sabir derken 2-3 seneyi kastediyorum. mesela tanjevic'e sabir gosteriliyor ama yetki yok yani istedikleri yapilmiyor.

yugoslav kokenli koclar turk basketbol sistemine son derece ters karakterdeler. aydin ors, ergin ataman, oktay mahmudi ekolunun temsil ettigi dizginlerin kocta oldugu oyun yerine saha icinde oyuncunun insiyatif aldigi, setlerin daha akiskan oldugu, savunmanin bire birde yenilmemek uzerine kurgulandigi, yuksek sertlik bunun sonucu bol rotasyon gerektiren sistem turk ve abd'li oyunculara ters geliyor... onlari ancak balkan kokenli oyuncular anliyor.

pesic gelirse ki, umarim gelir, tanjevic'in bazi uygulamalarini efes'te de gorecegiz demektir. o zaman eglenerek izleyecegim basinin yazdiklarini.

Yorum Gönder