Efes Pilsen Çeyrek Final Aşkına! (MP Siena - Efes Pilsen Maçı Öncesi)

24 Şubat 2011 Perşembe


Efes Pilsen, bu akşam İtalya'da sezonun en önemli maçında Montepaschi Siena ile karşılaşıyor. Tam 5 sezondur Euroleague'de çeyrek final göremeyen Efes Pilsen bu maçı kazandığı takdirde son 8 takım arasına kalmayı garantiliyor. Hesap konusuna girmeye gerek yok; Efes Pilsen yenerse bir üst tura çıkar, yenilirse çıkamaz. İstanbul'da 2 sayılık bir avantaj(daha çok dezavantaj gibi duruyor) var gibi gözükse de bunun çok fazla bir önemi yok, Efes Pilsen bu akşam, bu maçta kendi göbeğini kendi kesmek zorunda.

Efes Pilsen Top16'ya 2 galibiyetle başlarken Siena ise 2 mağlubiyetle başlamıştı ancak kazandıkları 2 Partizan maçı ile tekrar iddialı konuma geldi. McCalebb'siz oldukça güç kaybeden Siena, Pianigiani sayesinde yine bir şekilde çeyrek finale yaklaştı.

Montepaschi Siena denildiğinde akla gelen 4 şey var bence; harika taraftar, müthiş savunma, Pianigiani sistemi ve Kaukenas. Şimdi ise bunları biraz daha detaylı inceleyelim.

Pianigiani'den ve sisteminden bahsedelim önce. Çok disiplinli, her zaman planı programı ön planda tutan bir koç. McCalebb'i kaybettikleri bu dönemde bile iyi bir strateji ile durumu bir şekilde idare etti ve çeyrek final dönemecine getirdi takımını.

Pianigiani'nin en büyük artılarından biri de Siena'da oturttuğu müthiş savunma. McCalebb'in yokluğunu hücumda hissettikleri kadar savunma da hissetmediler, bu da Siena'nın bir sistem takımı olmasından kaynaklanıyor. İkili-üçlü sıkıştırmaları iyi yapan, savunmada iyi yardımlaşan, adam değişimlerini iyi yapan, uzunların iyi show up yaptığı, zaman zaman tam-yarı saha baskı ile rakibi bezdirip yoran bir savunma düzenleri var. Takım savunmasının en zor ama en önemli konularından olan switch ve show up'ları gerçekten iyi yapıyorlar. Adam değişimi ve perdelemeleri sert bir şekilde yapıp rakip oyuncuları yıpratıyorlar. Özellikle top pota altına indiğinde de ikili veya üçlü sıkıştırmaya geliyorlar, burada iç dış bağlantısını iyi kurarsak onların önemli bir silahını biz elimize geçirmiş oluruz. Özellikle Vujcic'in fundamental'ı, oyun zekası ve pasörlüğü bu çok önem kazanabilir bu konuda.

McCalebb'siz Montepaschi Siena'nın çok iyi bir hücum takımı olmadığını söyleyebiliriz. Takımın en skoreri 12.8 sayı ortalaması ile oynayan Kaukenas. Her ne kadar yaşı ilerlese de birebirde iyi adam geçebilen, oyun bilgisi kuvvetli ve etkili bir şutör, Siena'nın en önemli dişlisi şu an. Onun ardından gelen ise bu ara kardeşi gibi formsuz olan Ksistof Lavrinovic. Lavrinovic'in formsuz olması bu maçta da kötü oynayacağı anlamına gelmiyor, hem içeriden hem de dışarıdan rahat sayı bulabilen şiddetle dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. Skor anlamında bu ikiliye yardım edebilecek diğer isimler ise; Zizis, Moss, Rakovic, Carraretto ve Hairston.

McCalebb'in yokluğunda oyun kurucu bölgesinde 30-35 dakika süre olan Nikos Zizis soğukkanlı bir oyuncu ve iyi de bir şutör, Top16'da iyi bir performans sergiliyor. Üzerindeki baskıyı arttırıp yıpratırsak, bir de üzerine faul problemine sokabilirsek Siena'yı dar guard rotasyonunda büyük sıkıntıya sokabiliriz. David Moss fiziğiyle avantaj yaratabilen, çok yönlü bir oyuncu. İlk maçta Efes'e oldukça sorun yaratan Milan Rakovic ise fundamental'ı ve oyun zekası düşük olmasına karşı hareketli ve güçlü bir oyuncu. Rakovic ve özellikle de savunmalarının temelini oluşturan Stonerook çok kolay faul almaya müsait oyuncular.

İyi bir hücum takımı olmayan Siena'nın çok iyi bir savunma düzeninin olduğunu bahsettik. Siena yaptığı bu etkili savunmanın karşılığını maç başına 10 top çalma ile alıyor. Maccabi ile beraber Euroleague'in en çok top çalan takımlardan, daha da önemli bu çaldıkları topları hızlı hücumlarla bitiriyorlar. Maç başına 60-65 sayı üreten takım için bu fast-break sayıları çok önemli. Özellikle Kaukenas açık sahayı seven ve yüksek tempoda etkili olan bir oyuncu, dikkat.

Bu akşam Efes Pilsen'in en güçlü rakibi ise Palaestra'daki etkili Siena taraftarları olacak. Basketbol taraftarı nasıl olmalı sorusunun cevabıdır Siena taraftarı. Maçın başında yaptıkları seramoni, maç içerisinde takımı ateşlemeleri, her yanlış karara genç-yaşlı, kadın-erkek demeden itiraz etmeleri muazzam. Anlatmak yetmez izlemek gerek, Real Madrid maçındaki performansları:



Özetlemek gerekirse, Efes Pilsen'in bu akşam savunmadan daha çok Montepaschi Siena'nın savunmasına karşı ne üreteceği önemli. Siena şu haliyle hücum yönü çok güçlü bir takım değil. Kaukenas'ı tutmak ve diğer oyuncuların ekstralarına engel olmak yeterli. Hücumda ise Efes Pilsen'in sıkı Siena savunmasına karşı üretken olabilmesi gerekiyor. İnanmak, mücadele etmek, maça iyi başlamak, iç-dış akışını sağlamak maçın anahtarları olacaktır Efes Pilsen adına. Efes Pilsen çok daha potansiyelli takım Siena göre, tek gereken bunu sahaya da yansıtmak!

0 yorum:

Yorum Gönder